Startsida / Recept / Poppamies Hot Wings – Kryddning och tillagning

Poppamies Hot Wings – Kryddning och tillagning

Kycklingvingar har snabbt blivit otroligt populära, och många har frågat mig: “Vad är bästa sättet att grilla vingar?” eller “När ska man tillsätta såsen?”

De här instruktionerna gäller både vingar och klubbor. Beroende på bitarnas storlek kan du justera tillagningstiden lite. Vi går också igenom ugns- och fritösmetoder (i slutet). Du kan förstås även röka dem!

Markos favoritsätt

Det finns flera sätt att laga vingar på grill – här är mina favoriter.

Oavsett metod (förutom fritering) gör jag alltid samma förberedelser:

Förberedelse

  • Skölj vingarna i kallt vatten
  • Blanda med lite olja, majonnäs (t.ex. Mango-Habanero) eller smält smör. OBS! Inte för mycket – ca 1 msk per 500 g vingar, blanda för hand
  • Krydda med RUB-krydda, 2 msk per 500 g eller efter smak. Poppamies har 7 varianter som passar perfekt till hot wings:

Tillagning i grill eller rök

1. Direkt värme: Grilla över direkt värme (ca 150°C), vänd regelbundet. Vingarna är klara när köttet lossnar lätt och ytan är gyllenbrun och krispig. Undvik att torka ut dem!

2. Indirekt värme: Grilla vid sidan om värmekällan (125–150°C) i 45–60 minuter. För rökighet, lägg rökspån i rökbox eller folie. När röken kommer, lägg på vingarna. Efter en timme, grilla kort över direkt värme för krispig yta. Pensla med smör vid behov. Om temperaturen varit nära 150°C kan ytan redan vara perfekt.

3. Rökning: Ställ in röken på 125°C. När rökproduktionen har börjat, lägg in vingarna och rök i ca 90 minuter. Kyckling tar lätt åt sig rök – över en timme kan bli för mycket. Jag föredrar ek – mild och jämn. Äpple och hickory är goda men kraftiga.

Vill du ha extra krispighet, grilla kort med skinnsidan nedåt.

Pensling under/efter tillagning

Vid BBQ-style vingar penslar jag dem i slutet eller precis före servering. Jag rekommenderar Poppamies Classic BBQ, Smoky Hickory BBQ eller Hot Bourbon BBQ.

Pensla först i slutet – då får du krispig yta och sås utan att det blir blött. Maillard-effekten gör jobbet!

Tillagning i ugn

Värm ugnen till 225°C. Tillaga på plåt i 20–30 minuter, vänd och grädda ytterligare 10 minuter. Kontrollera att köttet är genomstekt och lossnar lätt från benet. Använd gärna grillelement.

Airfryer

Lägg vingarna i airfryer-korgen. Beroende på storlek får du in 10–20 vingar. Tillaga frysta vingar i 180°C i 14 min, färdiga upptinade i 10 min, råa i 25 min. Vänd gärna halvvägs.

Fritös

Fritera i 185°C i ca 8 minuter. Pensla generöst med vingesås före servering. Häll extra sås i en liten skål för dippning.

Servering och dippning

Servera vingarna lätt penslade med sås och grönsaksstavar. Häll extra sås i en skål för dipp.

Restauranger serverar ofta med morots- och selleristavar – vissa gillar det, andra inte. En fräsch paus är dock trevlig. Det är en kall öl också!

Dipp vid servering

Den klassiska dippen är gräddfilsbaserad blåmögelost-dipp. Poppamies har ett färdigt dippulver vi vågar kalla marknadens bästa!

Förutom blåmögelost funkar Poppamies vingesåser, majonnäser och grillsåser också utmärkt till hot wings.

Gå med i diskussionen

Låt oss och andra veta vad du tyckte om receptet. Har du kanske justerat det på något sätt? Dela bra tips med andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *