Chilidonuts!
Saslik uppfattas ofta som bara ett köttspett, men det är inte riktigt samma sak. Det som kännetecknar saslik är en mycket syrlig marinad. I traditionella recept används rikligt med vinäger och alkohol, och ofta även mjölk. Olika kryddor som vitlök, peppar och örter har alltid varit en del av receptet.
I år har jag själv fått ett riktigt sug efter saslik efter att ha grillat med mina litauiska vänner genom åren. Liksom många andra traditionella rätter har saslik utvecklats i många olika varianter, och här vill jag dela med mig av mina egna, enkla recept med Poppamies RUB-kryddor och vanliga ingredienser.
Det här är alltså inte autentiska saslikrecept, men när jag såg hur saslik-kulturen utvecklats i andra länder där den har starka rötter, bestämde jag mig för att skapa min egen Poppamies-version.
Du kan justera syran i marinaden fritt genom att öka eller minska mängden vinäger eller citronjuice. Syran är viktig för att möra köttet, som vanligtvis är fett och inte lika mört som exempelvis filé. Fett kött tål grillning mycket bättre och ger ett mört och saftigt resultat. Om du vill kan du även lägga till grönsaker som lök på spetten – det är vanligt tillsammans med saslik.
Planera marineringstiden så att grillningen sker först dagen efter eller ännu senare. Då fungerar mörningen
Vi använde dessa produkter i det här receptet.
Kolla in fler recept från samma kategori.
Låt oss och andra veta vad du tyckte om receptet. Har du kanske justerat det på något sätt? Dela bra tips med andra!
Lämna ett svar