Startsida / Recept / Huvudrätter / Poppamies Sasliks

Poppamies Sasliks

1 h + marinering över natten
1-5

Saslik uppfattas ofta som bara ett köttspett, men det är inte riktigt samma sak. Det som kännetecknar saslik är en mycket syrlig marinad. I traditionella recept används rikligt med vinäger och alkohol, och ofta även mjölk. Olika kryddor som vitlök, peppar och örter har alltid varit en del av receptet.

I år har jag själv fått ett riktigt sug efter saslik efter att ha grillat med mina litauiska vänner genom åren. Liksom många andra traditionella rätter har saslik utvecklats i många olika varianter, och här vill jag dela med mig av mina egna, enkla recept med Poppamies RUB-kryddor och vanliga ingredienser.

Det här är alltså inte autentiska saslikrecept, men när jag såg hur saslik-kulturen utvecklats i andra länder där den har starka rötter, bestämde jag mig för att skapa min egen Poppamies-version.

Du kan justera syran i marinaden fritt genom att öka eller minska mängden vinäger eller citronjuice. Syran är viktig för att möra köttet, som vanligtvis är fett och inte lika mört som exempelvis filé. Fett kött tål grillning mycket bättre och ger ett mört och saftigt resultat. Om du vill kan du även lägga till grönsaker som lök på spetten – det är vanligt tillsammans med saslik.

Planera marineringstiden så att grillningen sker först dagen efter eller ännu senare. Då fungerar mörningen

Ingredienter

Instruktioner

Marinadbas (per 500 g kött)

  • 1,5 dl mjölk eller kärnmjölk
  • 2–3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olja
  • en halv lök i små tärningar

Vitlök (kyckling, fläsk, nöt, lamm)

Sriracha (kyckling, fläsk)

Cajun (kyckling, fläsk)

Slow Food (fläsk, vilt, lamm)

Tips för glasering

  1. Förbered din marinad – se variationerna ovan. Blanda marinadbasen och tillsätt smaksättning efter önskemål. En sats räcker till ca 500 g kött.
  2. Skär köttet i bitar om några centimeter. Tänk på vilken typ av spett du använder så att du får igenom köttet lätt.
  3. Blanda köttet med marinaden. Jag föredrar en återförslutningsbar påse, där jag pressar ut luften – då behövs ingen extra vätska. Se till att allt kött täcks. Om du använder en burk, tillsätt så mycket vatten att köttet täcks, och blanda noga. Tillsätt lite extra vinäger om du använder mycket vatten. Låt marinera minst över natten.
  4. Ställ in grillen på medelvärme. När temperaturen är jämn, börja grilla. Vänd spetten varannan minut tills de är klara. Över öppen eld: justera avståndet eller kolen så att värmen är lagom. Lagom är när du kan hålla handen över spetten i 3–5 sekunder. Har du stora köttbitar, använd lägre värme.
  5. När köttet nästan är klart, glasera med Poppamies BBQ-sås. Se tipsen till vänster för såsval. Glasering är inte ett måste men ger en god extra smak. Poppamies Habanero Ketchup passar också perfekt till alla saslik.
  6. Servera saslik med t.ex. potatissallad på färskpotatis, klyftpotatis eller en sallad.

Gå med i diskussionen

Låt oss och andra veta vad du tyckte om receptet. Har du kanske justerat det på något sätt? Dela bra tips med andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *