Chilidonuts!
Välkommen till våra smaker! Jag heter Marko Suksi och jobbar som produktutvecklare hos Poppamies. Här hittar du tips och färdiga recept – både klassiker och fräscha nyheter. Vi börjar säsongen med att fokusera på grillning och grundläggande idéer för ett lyckat grillresultat.
För dig som vill fördjupa dig finns även längre artiklar via länkarna. Vår receptbank innehåller rätter för öppen eld, grill och rök – och kanske lite utanför det med. Du kan alltid använda Poppamies produkter i recepten och justera dem efter egen smak!
Det finns knappast dåliga grillare – men gott om otåliga. De vanligaste missarna beror på för hög värme, iskallt kött eller en grill man inte hunnit testa. Då kan man inte kontrollera temperaturen. I värsta fall får man en korv som är kolsvart utanpå och frusen inuti.
Oavsett om det är korv eller biff, bör du alltid ställa in rätt värme innan du börjar. Välj medelvärme – cirka 140–170°C – så hamnar du nästan alltid rätt. För hög värme torkar ut ytan innan insidan är klar, särskilt på kött som ska bli genomstekt som kyckling eller fläsk.
Medelvärme passar även för grönsaker. Använd gärna indirekt värme i början eller vid längre tillagning. Det betyder att maten ligger vid sidan av värmekällan – över en avstängd brännare eller en kolfri yta. Då fungerar grillen som en ugn. Ytan grillas till sist över direkt värme.
Saknar grillen termometer? Håll handen cirka 10 cm ovanför gallret. Om du klarar 5 sekunder innan det blir för varmt är värmen lagom. Längre än så = låg värme.
Hög värme är bra för pizza eller när ytan ska brynas, t.ex. vid rare till medium biffar. Den fungerar också som avslut.
Tips: förvärm köttet! Kallt kött ger sämre resultat – särskilt om bitarna är tjocka.
Enkelt gjort: linda in biffen i plast eller påse, lägg i en skål, häll på varmt vatten från kranen (ca 50°C) och låt stå i 10–15 minuter. Grilla direkt till önskad stekgrad. När mitten redan är varm behöver du inte övergrilla. Resultatet blir perfekt. En 2 cm tjock biff kräver bara 30 sekunder per sida i het grill.
Alternativt: förvärm biffen i grillen med indirekt låg värme (under 100°C) i 15 minuter under lock. Öka sedan värmen och grilla över direkt eld. Vill du ha röksmak, lägg i rökflis redan i början!
Två huvudmetoder – båda behövs.
Direkt värme används maten är direkt över lågan eller kolen. Det är vanligast i Finland och passar bäst för t.ex. biffar, fisk och skaldjur.
Temperaturen är ofta över 200°C. Kolgrillar kan gå över 350°C – perfekt för biffens yta. Men undvik denna värme mer än några sekunder – annars bränns maten.
Indirekt värme används för större, magrare eller mörare kött samt för rökning. Maten placeras vid sidan av värmekällan. Tänk gasgrill med en brännare på, eller kolgrill med kol på ena sidan.
Det ger jämnare tillagning, som en ugn. Temperaturen ligger mellan 100–175°C. Amerikansk BBQ lagas ofta så – långsamt och med rök.
Många grillrätter görs med kombination: först indirekt till nästan klart, sen yta över direkt eld.
BBQ-såser innehåller ofta socker som bränns lätt. Använd dem på låg värme (100–120°C) eller mot slutet av grillningen för att karamellisera ytan. Torka gärna in rub först. BBQ-sås fungerar också utmärkt som tillbehör eller dip. Poppamies såser finns i välsorterade butiker.
Poppamies har också många RUB-kryddor för torrmarinering och kryddning. Använd dem i köket, på grillen eller över öppen eld. Blanda dem med gräddfil till dip – instruktioner finns på påsarna.
RUB är lätt: gnid in ca 50 g per kilo kött och låt vila. Stora bitar kryddas helst dagen innan. Biffar och fläskfiléer hinner suga åt sig saltet under tillagning, särskilt med medelvärme och indirekt start.
– Poppamies Marko
Låt oss och andra veta vad du tyckte om receptet. Har du kanske justerat det på något sätt? Dela bra tips med andra!
Lämna ett svar