Gyros är en grekisk klassiker – en delikatess som långsamt grillas på spett och oftast serveras i pitabröd. I Poppamies sommarkök tillagas kycklinggyros långsamt på grillen. En enkel tzatzikisås görs vid sidan av och avnjuts tillsammans!
Ingredienter
Instruktioner
Tzatziki
- 300 g grekisk yoghurt
- 1 msk Poppamies Garlic RUB -kryddblandning
- rivet skal och saft från 1 citron
- 1/2 gurka, riven
- Strö ut Poppamies Sriracha RUB på en tallrik och häll grekisk yoghurt på en annan. Finhacka en näve färsk mynta och blanda ner i yoghurten.
- Vänd kycklinglårfiléerna i Sriracha RUB på båda sidor och doppa dem sedan i yoghurten. Om du har tid, låt köttet marinera i kylskåp några timmar.
- Stapla kycklingen i ett torn. När tornet är cirka 10 cm högt, stick ett träspett genom mitten. Trä på resten av kycklingbitarna. Stick slutligen 2–3 spett diagonalt genom köttet för att hålla tornet stabilt på grillen. Du kan korta spetten om tornet annars inte får plats i grillen.
- Gör en glödbädd på båda sidor i grillen och lämna mitten fri för indirekt värme. Värm grillen till cirka 170°–200°C och placera kycklingtornet i mitten över indirekt värme. Om du vill fräscha upp dina grillkunskaper, kika in Poppamies grillkurs!
- Grilla tornet i cirka 1–1,5 timmar tills innertemperaturen når 72°C. Vrid spettet var 30:e minut så att det grillas jämnt.
- Skär köttet vertikalt direkt från spettet och servera med tzatziki i tunnbröd, på rågbröd eller till exempel i tacos!
Tsatsiki
- Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i kylskåp för att mogna i smak.
Lämna ett svar