Chilidonuts!
Kycklingvingar har på kort tid blivit enormt populära och många har kontaktat undertecknad och frågat: ”Vilken är den bästa metoden för att tillaga dem på grillen?” eller ”När ska man använda sås?”
Dessa instruktioner fungerar både för vingar och kycklingklubbor. Beroende på styckenas storlek kan du förlänga eller förkorta tillagningstiden något. Vi ger även instruktioner för tillagning i ugn eller fritös (i slutet av artikeln). Du kan självklart också röka dem!
Det finns ett par olika sätt att grilla vingar, här berättar jag om mina egna favoriter.
Oavsett tillagningsmetod (förutom fritös) gör jag alltid förberedelserna på samma sätt.
Direkt metod. Grilla över direkt värme på medeltemperatur, cirka 150 grader, och vänd regelbundet. Vingarna är klara när köttet släpper lätt från benet och ytan är gyllenbrun och krispig. Grilla dem inte torra 😉
Indirekt värme (maten vid sidan av värmekällan). Gör upp indirekt värme i grillen (ca 125–150 grader) och tillaga vingarna i början i ca 45–60 minuter. Du behöver inte fokusera alltför mycket på temperaturen – många grillar har ändå ingen termometer – utan poängen är att hålla värmen klart under max.
Rökälskare kan lägga en näve rökflis i en röklåda eller i ett foliepaket, och när röken börjar komma ut, lägger du vingarna på grillen. Efter en timme flyttar du vingarna till direkt värme en stund för att grilla ytan krispig, vänd dem under tiden. Du kan pensla med smält smör om kryddytan verkar torr. Om värmen varit närmare 150 grader kan ytan redan vara tillräckligt krispig, och ingen slutfinish behövs.
Tillagning i rök. Ställ in röken på ca 125–140 grader, och när rökproduktionen har börjat, lägg vingarna i röken och börja rökningen. I den här temperaturen tillagas vingarna på ca 45–60 minuter (beroende på värme), och beroende på hur rökig smak du vill ha kan du begränsa mängden rök.
Kyckling tar åt sig röksmak väldigt lätt, och för många blir över en timmes rökning för mycket. Du kan också variera med träslag – själv föredrar jag ek, eftersom den är mild och tillåter längre rökning. Äpple och hickory ger också god smak men är ganska starka, så använd dem med försiktighet 🙂
Om du vill ha extra krispighet i skinnet, grilla en stund över direkt värme med skinnsidan nedåt tills ytan är som du vill ha den.
När jag gör wings i BBQ-stil penslar jag dem i slutet av tillagningen eller precis innan servering med BBQ-kryddsås. Från Poppamies sortiment rekommenderar jag särskilt Classic BBQ, Texas BBQ, Smoky Hickory BBQ, Hot Bourbon BBQ eller Smoky Apple BBQ. Ett annat alternativ är att doppa vingarna i BBQ-kryddsås på samma sätt som med vingesås.
Resultatet blir bäst när penslingen sker i slutet, eftersom du först vill få en bra yta på vingarna – och sedan lägga på såsen. Då blir vingarna inte blöta utan ändå krispiga och smakrika, eftersom Maillardreaktionen hinner utvecklas. (Mer om Maillardreaktionen hittar du i denna artikel)
Värm ugnen till 225 grader och tillaga vingarna på en plåt i ca 20–30 minuter. Vänd vingarna och tillaga ytterligare 10 minuter så att de inte torkar ut och får en fin yta runtom. Om vingarna är stora, kontrollera tillagningen genom att skära i en vinge till benet – köttet ska vara genomstekt och lossna lätt. Jag rekommenderar att använda grillfunktion i ugnen.
Lägg vingarna i airfryerns korg. Beroende på airfryerns storlek och vingarnas storlek ryms ca 10–20 stycken. Tillaga frysta vingar vid 180 grader i ca 15 minuter, icke-frysta färdiga vingar i 10 minuter och råa vingar i ca 20 minuter. Du kan vända vingarna lite halvvägs genom tillagningen.
Fritera i 185-gradig olja i ca 8 minuter. Pensla vingarna med rikligt med vingesås innan servering. Häll även vingesås i en skål att dippa i vid servering.
Servering. Det traditionella sättet är att pensla vingarna lätt med vingesås innan servering tillsammans med grönsaksstavar. Häll även vingesås i en skål för den som vill dippa.
På restauranger serveras vingar nästan alltid med morots-, selleri- eller gurkstavar. Det är en smaksak om man vill ha dem, men mitt i allt vingätande är det skönt med något fräscht emellan. Eller en kall öl, förstås.
Dippning vid ätande. Den klassiska dippen till vingar är en gräddfilsbaserad ädelostdipp. Poppamies har en färdig dipmix för detta, som vi vågar påstå är marknadens bästa 🙂 Prova också våra andra dipmix-smaker!
Förutom ädelostdipp passar olika vingesåser från Poppamies perfekt för dippning. Även majonnäser och BBQ-kryddsåser är populära tillbehör till hot wings.
Vi använde dessa produkter i det här receptet.
Låt oss och andra veta vad du tyckte om receptet. Har du kanske justerat det på något sätt? Dela bra tips med andra!
Lämna ett svar