Startsida / Recept / Efterrätter / Chilidonuts!

Chilidonuts!

1h
12

Poppamies chilidonuts är ett utmärkt sött tilltugg till halloweenfirandet! Donutsen bakas enkelt i ugn, och du kan enkelt justera hettan i glasyren med ditt val och mängd av chilisås. Pricken över i:et? Poppamies hemliga resenär, den eftertraktade Napalminalle!

Ingredienter

Instruktioner

Smet

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl filmjölk
  • 30 g smör, smält

Chokladglasyr

  • 160 g bakchoklad (t.ex. en blandning av mörk och vit)
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 tsk Poppamies Scorpion chilisås (ta mer om du vill ha mer hetta – denna mängd ger en mild brännande känsla)

Sockerglasyr

  • ca 3 dl florsocker
  • ca 1 msk vatten
  • livsmedelsfärg efter önskemål (t.ex. 1 tsk röd och 1 tsk orange)
  • 1 msk Poppamies Habanero chilisås (öka mängden för starkare smak)

Till dekoration

Smet

  1. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och kardemumma i en skål.
  2. Smält smöret och tillsätt ägg och filmjölk. Blanda till en jämn smet.
  3. Smörj en donutform. Häll smeten i en spritspåse och fyll formarna till hälften (räcker till 12 donuts).
  4. Grädda i 200°C i 13 minuter. Låt svalna.

Chokladglasyr

  1. Hacka chokladen i små bitar och smält långsamt i kastrull på låg värme, rör hela tiden.
  2. Tillsätt grädden när chokladen börjat smälta och rör om.
  3. Rör i Poppamies Scorpion chilisås.
  4. Värm chokladen till över 40°C och låt sedan svalna. Värm till minst 30°C före doppning.
  5. (Detta är inte klassisk temperering, men fullt tillräckligt för ett enkelt recept.)
  6. Medan chokladen svalnar kan du förbereda sockerglasyren.

Sockerglasyr

  1. Lägg ett par dl florsocker och en skvätt vatten i en skål.
  2. Blanda till en slät glasyr. Tillsätt livsmedelsfärg och rör om.
  3. Tillsätt Poppamies Habanero chilisås.
  4. Justera konsistensen: mer florsocker om det är för rinnigt, mer vatten om det är för tjockt.

Montering

  1. Doppa den avsvalnade donuten i glasyr med den platta sidan nedåt.
  2. Vrid lätt i glasyren och lyft upp på fat.
  3. Dekorera med strössel – och varför inte en Poppamies Napalm Bear i mitten!
  4. Du kan också göra ränder av olika glasyrlager, t.ex. sockerglasyr över chokladdonuts.

Gå med i diskussionen

Låt oss och andra veta vad du tyckte om receptet. Har du kanske justerat det på något sätt? Dela bra tips med andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *