Etusivu / Reseptit / Siipien grillaus

Siipien grillaus

Kanasiivet ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa valtavan suosion ja moni onkin lähestynyt allekirjoittanutta kysyen: “Mikä on paras valmistusmetodi grillissä?” tai “Missä vaiheessa kastiketta pitäisi käyttää?”

Nämä ohjeet toimivat niin siiville kuin koipinuijillekin, palojen koosta riippuen voit hieman venyttää tai lyhentää valmistusaikaa. Ohjeistamme myös valmistuksen uunissa tai rasvakeittimessä (artikkelin lopussa). Voit tietenkin myös savustaa!

Markon suosikkimenetelmät

Siipien valmistukseen grillissä on olemassa parikin tapaa, kerron tässä omat suosikkini.

Riippumatta valmistusmenetelmästä (poislukien rasvakeitin) teen esivalmistelut aina samalla tavalla.

Esivalmistelu

  • Huuhtele siivet kylmässä vedessä
  • Kostuta siivet kevyesti öljyllä, majoneesilla (esim. Poppamies Mango-Habanero majonen) tai voisulalla (juoksevat voivalmisteet toimivat hienosti). HUOM! Ei kannata läträtä liikaa vaan lusikallinen per 500 g siipiä ja pyörittelee käsin.
  • Pintamausta RUB-mausteella, 2 rkl per 500 g siipiä tai oman maun mukaan. Poppamiehellä on tähän tarkoitukseen 8 erilaista makua, jotka toimivat hot wingsien kanssa:

Valmistus grillissä tai savustimessa

Suora menetelmä. Grillaa suoralla tulella keskilämmössä eli n. 150-asteisessa grillissä säännöllisesti käännellen. Siivet ovat valmiita, kun liha irtoaa hyvin luusta ja pinnassa on kullanruskea ja rapea kuori. Älä grillaa kuivaksi asti 😉

Epäsuora tuli (ruoka sivussa lämmönlähteeseen nähden). Viritä grilliisi epäsuora tuli (n. 125–150 astetta) ja kypsennä siipiä alkuun n. 45–60 minuuttia. Lämpötilaa ei kannata liiaksi tuijottaa ja monissa grilleissä ei edes ole mittaria, mutta tarkoituksena siis ettei grilli huuda täysillä vaan selkeästi keskilämpöisenä tai alle.

Savun ystävät voivat laittaa savustusrasiaan tai folionyyttiin kourallisen savustuslastuja ja kun savun tuotto on alkanut, niin siivet grilliin. Tunnin jälkeen siirrä siivet suoralle tulelle hetkeksi ja grillaa rapea pinta käännellen. Voit hieman kostuttaa voisulalla, jos maustepinta näyttää kaipaavan kostutusta. Mikäli lämpösi on ollut lähempänä 150 astetta, niin pinta saattaa ollakin jo sopivan rapsakka eikä viimeistelyä tarvita.

Savustimella valmistus. Viritä savustimesi n. 125–140 asteeseen ja kun savuntuotto on alkanut, aseta siivet savustimeen ja aloita savustus. Tässä lämmössä siivet valmistuvat n. 45–60 minuutissa (lämmöstä riippuen), ja riippuen kuinka savuista haluat, kannattaa savuntuottoa rajoittaa.

Kana ottaa savunmakua todella helposti ja monelle yli tunnin savustus on jo liikaa. Tässäkin voit pelata savustuspuun kanssa, itse suosin tammea, koska se on niin lempeä ja savua voi antaa pidempäänkin. Varsinkin omena tai hikkori ovat hyvän makunsa lisäksi todella vahvoja, joten tarkkana niiden kanssa 🙂

Mikäli haluat lisää rapeutta nahkaan, grillaa vielä suoralla tulella hetki nahkapuoli alaspäin kunnes pinta on omaan makuusi hyvä.

Valelu grillauksen tai savustuksen aikana

Silloin kun teen BBQ-henkeen siipiä, valelen niitä valmistuksen loppuvaiheessa tai juuri ennen tarjoilua BBQ-kastikkeella. Poppamiehen valikoimasta suosittelen erityisesti Classic BBQ, Texas BBQ, Smoky Hickory BBQ-, Hot Bourbon BBQ– tai Smoky Apple BBQ -kastikkeita. Toinen vaihtoehto on dipata BBQ-kastikkeeseen samaan tapaan kuin siipikastikkeen kanssa.

Lopputulos on parhaimmillaan, kun teet valelun vasta loppuvaiheessa, koska haluat siipiin ENSIN hyvän pinnan ja sitten vasta soossia päälle. Tällä tavalla valmistettu ei ole vetinen vaan silti rapsakka ja maukas, koska Maillard-reaktio ehtii tekeytyä. (Maillard-reaktiosta löydät lisää tästä artikkelista)

Valmistus uunissa

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja kypsennä siipiä uunipellillä n. 20–30 minuutin ajan. Kääntele siivet ja kypsennä uunissa vielä 10 min, etteivät siivet pääse kuivumaan ja hyvä pinta muodostuu kauttaaltaan. Jos kyseessä on isokokoiset siivet, niin tarkista kypsyys leikkaamalla yhdestä siivestä liha luuhun asti – lihan pitää olla kypsä ja irrota hyvin. Suosittelen uunissa grillivastuksia.

Valmistus airfryerissa

Asettele siivet airfryerin kulhoon. Kulhoon mahtuu airfryerisi ja siipien koosta riippuen n. 10–20 kappaletta siipiä. Kypsennä pakastesiipiä 180 asteessa noin 15 minuuttia, pakastamattomia kypsiä siipiä 10 minuuttia ja raakoja siipiä noin 20 minuuttia. Voit hieman käännellä siipiä valmistuksen puolessa välissä.

Valmistus rasvakeittimessä

Paista 185-asteisessa rasvakeittimessä n. 8 minuuttia. Valele siivet reilulla määrällä siipikastiketta ennen tarjoilua. Kaada siipikastiketta myös dippikulhoon, johon siipiä voi halutessaan dippailla.

Tarjoilu ja dippailu

Tarjoilu. Perinteinen tapa on valella siivet kevyesti siipikastikkeella ennen tarjoilua kasvistikkujen kanssa. Kaada siipikastiketta myös dippikulhoon, johon siipiä voi halutessaan dippailla.

Ravintoloissa tulee mukana lähes aina porkkana- ja selleri- tai kurkkutikkuja. On makuasia haluaako niitä, mutta siipien ahmimisen keskellä pieni virkistys on hyvä. Toisaalta niin on tuoppi oluttakin.

Dippailu syödessä. Klassinen siipien kanssa syötävä dippi on kermaviilipohjainen sinihomejuustodippi. Poppamiehellä on tähän valmis dippisekoitus, jota kehtaamme väittää markkinoiden parhaaksi 🙂 Kokeile myös muut meidän dippimaut!

Sinihomejuustodipin lisäksi dippailuun sopivat erilaiset siipikastikkeet, kuten Poppamiehen siipikastikkeet. Myös majoneesit sekä BBQ-kastikkeet ovat suosittuja dippejä hot wingsien kanssa.

Tätä mieltä muut ovat olleet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *